Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2010 11:52 - Хлебната сода подсилва производството на алгае масло
Автор: tzvetelin Категория: Технологии   
Прочетен: 1168 Коментари: 0 Гласове:
3

Последна промяна: 17.11.2010 09:58


image

Учени от Университетът в Монтана, САЩ изследват химичните действия на хлебната сода още от 1990 година. Когато хлебната сода бъде добавена в подходящият момент от цикъла на растеж може да предизвика до два пъти по-голямо количество произведено масло от алгае.   "Отне ни доста време и усилия. Много се зарадвах, когато накрая получихме добри резултати," казва Гарднър. "Все още съм в шок от откритието."   Гарднър е част от екипа, разработил технологията за алгае биогорива, за която сега университетът предлага лицензи. Другите членове на екипа са дългогодишни експерти по алгае - Кийт Кокси, професор по микробиология и Брент Пейтън, професор по химично и биологично инженерство.    Университетът е предоставил финансиране с 15 милиона долара.   "Ние работим върху най-различни проекти - биогорива, клетки, вятър, въглерод," разяснява Лий Спанглър, декан на Института по Енергийни изследвания. "Работата на тази група по алаге е чудесен пример за това как университетско проучване може да бъде предоставено на частния сектор."

image   Учени от университета споделят, че търсенето на химичен "спусък", който да задейства по-бързото развитие на алгае е дълъг и мъчителен процес. Те е трябвало не само да открият химикал, който да действа, но и който да може да се добави към алгае. Кокси научава Гарднър как да отглежда алгае при лабораторни условия. Гарднър отглежда алгае в три лаборатории. След това осъществил експерименти и споделил резултатите с Кокси и Пейтън. Гарднър работил около две години над проекта преди учените да потвърдят, че хлебната сода е именно "спусъкът", който са търсили до сега. Тестовете са били върху два вида алгае - кафяви и зелени.   "Беше голямо тестване и имаше много неуспехи," споделя Гарднър. "Най-накрая стигнахме до правилната комбинация."   Според Кокси хлебната сода действа, защото предоставя допълнително въглероден диоксид на алгае, който е необходим при метаболизма. Ако добавите хлебна сода към алгае прекалено рано или прекалено късно просто нищо няма да се получи. Но ако бъде добавена в подходящият момент от цикъла на растежа алгае произвеждат от два до три пъти масло. Маслото е съставено от триаглицериди, които са ключови прекурсори за биогоривото.
Продължава...
 


Тагове:   масло,   сода,


Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tzvetelin
Категория: Бизнес
Прочетен: 318224
Постинги: 193
Коментари: 114
Гласове: 178
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930