Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 10:54 - Конкурс за финансиране на нови обществени фондации
Автор: tzvetelin Категория: Бизнес   
Прочетен: 415 Коментари: 0 Гласове:
2



 image

 

Фондация „Работилница за граждански инициативи” обявява конкурс за финансиране на нови обществени фондации по Фонда за институционално укрепване на обществените фондации в България.

 

• Какво е обществена фондация?

Обществената фондация е местна фондация, която управлява средства, предоставени от голям брой дарители и отпуска финансиране на граждански инициативи. Тя е:

- Географски разположена: работи за определена географска общност – град, община или регион.

- Посредник между местните дарители и организациите на гражданското общество (НПО, неформални групи): помага на дарителите да реализират своите благотворителни намерения; създава култура на дарителство, осигурява прозрачно и ефективно разходване на дарителските средства.

- Отпуска безвъзмездно финансиране: набира средства от дарения и ги разпределя като безвъзмездна финансова помощ за реализиране на граждански инициативи, като по този начин съдейства за развитието на местния граждански сектор.

- Независима структура: управлява се от независим орган, който не е доминиран от един отделен дарител и не е обвързан със структурите на властта.

- Подкрепя широк спектър от каузи: не се ограничава до набиране на средства за една единствена кауза, което я отличава от останалите НПО, които специализират в една или няколко сфери на дейност и набират средства за тях.

- Стимулира междусекторните партньорства: привлича различни заинтересовани страни да си сътрудничат при решаването на проблеми на общността.

- Осигурява добавена стойност към финансираните проекти: освен финансов принос, обществената фондация често мобилизира доброволен труд и други форми на нефинансов принос към проектите на НПО.

- Има лидерска роля в общността: обединявайки гражданите, бизнеса и институциите за решаване на конкретни местни проблеми, обществената фондация стимулира изграждането на позитивен социален капитал и съдейства за повишаване на качеството на живот в общността.

 

Основната функция на обществената фондация е да набира средства от частни дарители и да ги преразпределя като безвъзмездна финансова помощ към граждански организации и неформални групи, работещи на местно ниво. По този начин, обществената фондация съдейства както за развитие на местното дарителство, така и за укрепване на гражданското общество.

 

Обществените фондации мобилизират дарителски средства и ги насочват в области, които се нуждаят от подкрепа (най-често това са образование, здравеопазване и превенция на зависимости, работа с деца, младежи и други уязвими групи, екология, подобряване на жизнената среда, опазване на културното и историческото наследство, стимулиране на талантите и др.). Те са един постоянен и лесно достъпен източник на финансиране за местните нестопански организации и неформални групи от граждани, които реализират инициативи, свързани с развитието на гражданското общество.

 

Също така, обществените фондации помагат на дарителите по-лесно да осъществяват своите благотворителни намерения. Те консултират дарителите относно сфери и каузи, които се нуждаят от подкрепа и подходи за ефективно решаване на проблеми. Също така, осъществяват контрол над разходването на дарителските средства от финансираните лица и организации, и дават обратна връзка на дарителите, както и на общността като цяло за ефекта от направените дарения.

 

У нас обществени фондации се създадоха и развиха със съдействието на Американската агенция за международно развитие (2001-2008), Фондация Чарлз Стюърт Мот и Тръста за гражданско общество в Централна и Източна Европа (2006-2009) в няколко малки и средно големи общини, сред които Благоевград, Габрово, Лом, Пазарджик, Стара Загора, Чепеларе и Ямбол.

 

• Каква финансова помощ ще бъде отпусната?

ФРГИ ще подпомогне финансово и на конкурсен принцип 3 нови обществени фондации, които съумеят да наберат от самото си учредяване суми с минимален праг от 10 000 лева. Безвъзмездното финансиране от ФРГИ ще бъде в съотношение 1:1 спрямо набраните от стартиращите обществени фондации средства и с максимален размер до 20 000 лева.

 

Безвъзмездното финансиране от ФРГИ ще помогне за позиционирането на новите обществени фондации в общността, за изграждане на дарителска мрежа и за популяризация на целите им в общественото пространство.

 

• Срок за кандидатстване

Кандидатстването ще се извършва на 2 етапа:

I. Първи етап: заявяване на интерес от страна на инициативна група или организация, която желае да се трансформира в обществена фондация

II. Втори етап: подаване на проекто-предложение за стартиращите дейности на новоучредената обществена фондация

Документи за кандидатстване по етап I се приемат до 1 Ноември 2010 г. Те включват:

 

 Писмо за намерение

Писмото за намерение, описва Инициативната група (кой влиза в състава й) , мотивация за създаване на обществена фондация, потенциални дарители, които са декларирали подкрепа.

Продължава...
 



Тагове:   конкурс,   нови,   обществени,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tzvetelin
Категория: Бизнес
Прочетен: 317262
Постинги: 193
Коментари: 114
Гласове: 178
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031